«Μαμά δεν θέλω να πάω στο σχολείο»
Πόσο γνώριμη είναι για εσάς αυτή η φράση;
Τα παιδία χρειάζονται χρόνο μέχρι να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα αφού με την άφιξη του στο σχολείο, κάθε παιδί, είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα, να μένει σιωπηλό όποτε χρειάζεται, να μοιράζεται τα παιχνίδια και να ακολουθεί κανόνες τους οποίους του επέβαλαν κάποιοι άλλοι. Δεν είναι εύκολο, αφού συνήθως στο σπίτι τα παιδιά είναι πιο «ελεύθερα» να κάνουν και να πουν αυτό που θέλουν, να αποφασίσουν με ποιο παιχνίδι θα παίξουν, και το σημαντικότερο, η σημασία είναι στραμμένη όλη πάνω τους.
Τις περισσότερες φορές όμως, η άρνηση των παιδιών αφορά την δυσκολία τους να αποχωριστούν την μητέρα ή τον πατέρα τους και αυτό σχετίζεται με το δέσιμο ανάμεσά τους.
Δεν είναι αρκετό να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι θα περάσετε αργότερα να το πάρετε αφού του είναι δύσκολο να αντιληφθεί τι σημαίνει το «αργότερα». Οι χρονικές έννοιες δυσκολεύουν ιδιαίτερα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και το μόνο που αντιλαμβάνονται πλήρως είναι το «τώρα». Έτσι θα βοηθούσε πολύ περισσότερο αν δίνατε έμφαση στο «τώρα» διαβεβαιώνοντας το παιδί σας για το πόσο όμορφα θα περάσει στο σχολείο με τους φίλους του και πόσο ενδιαφέρουσες θα είναι οι δραστηριότητες που θα κάνουν με τη δασκάλα. Βοηθήστε το παιδί σας να δει στο πρόσωπό σας ότι είναι ασφαλές και ότι δεν έχει τίποτα να το φοβίζει. Περιγράψτε και αναλύστε το «αργότερα» με παραδείγματα ή ακόμα συμφωνήστε μαζί του μια δραστηριότητα. Για παράδειγμα «Θα περάσω μετά το σχολείο να σε πάρω να πάμε μια βόλτα και να πάρουμε παγωτό». Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό η προσοχή του παιδιού μεταφέρετε στο ευχάριστο αυτό γεγονός που πρόκειται να ακολουθήσει, ανυπομονεί για τη στιγμή αυτή, και αφού η διάθεση του ανεβαίνει, του είναι πιο εύκολο να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστα την διαμονή του στο σχολείο.
Την στιγμή που πρόκειται να αποχωρήσετε, αν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι ακόμα αναστατωμένο, μην το μαλώσετε, μην το κάνετε να πιστέψει ότι είστε απογοητευμένοι μαζί του και ότι δεν συμμερίζεστε την αγωνία του. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φύγετε στα κρυφά, όταν δηλαδή το παιδάκι σας στρέψει για λίγο την προσοχή του αλλού. Με την κίνηση αυτή το παιδί θα αισθανθεί προδομένο, εσείς θα είστε πια στα μάτια του αναξιόπιστος, και ο φόβος του για εγκατάλειψη θα ενισχυθεί. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας να ξέρει ότι νοιάζεστε γι’ αυτό ακόμα και όταν είναι λυπημένο. Μην δείχνετε αδιαφορία στα δάκρυα του, πάρτε το μια αγκαλιά, δώστε του ένα φιλί και αποχαιρετήστε το. Προσοχή όμως, μην υποκύψετε σε μια ακόμα αγκαλιά! Όσο και να κλαίει το παιδί σας κατά την διάρκεια του αποχωρισμού, με την αποχώρηση σας από την αίθουσα, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει να κλαίει και θα προσαρμοστεί. Αν ακούγοντας το κλάμα του παιδιού σας όμως, πέσετε στην παγίδα να επιστρέψετε για μια ακόμα αγκαλιά και ένα ακόμα φιλί, το μόνο που θα πετύχετε είναι να αναγκάσετε το παιδί σας να βιώσει το στρες και την αγωνία που βιώνει με την διαδικασία του αποχωρισμού για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα.
Συζητήστε καθημερινά μαζί με το παιδί σας για όλα όσα τον προβληματίζουν σχετικά με αυτή την μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του. Βοηθήστε τον να δει τα πράγματα από μια πιο όμορφη, πιο θετική πλευρά. Δώστε έμφαση στα παιχνίδια που παίζει, στο χρόνο που περνά με τους φίλους του, στις όμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιεί, και στο πόσο υπέροχη είναι η δασκάλα του που τον κάνει να γελά και του μαθαίνει τόσα χρήσιμα πράγματα. Κάντε το παιδί σας να νιώσει ότι το σχολείο του είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να νιώθει άνετα και βοηθήστε το να εμπιστευτεί την δασκάλα και τους συμμαθητές του.
Βέβαια, βασικό κριτήριο για να τα καταφέρετε όλα αυτά, είναι να είστε πρώτα εσείς χαλαροί και να νιώθετε άνετα με τον αποχωρισμό. Είναι πολύ λογικό να νιώθετε και εσείς κάπως άβολα, ειδικά μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού που σίγουρα θα έχετε συνηθίσει καθημερινά ο ένας στην παρουσία του άλλου, ή ακόμα και μετά από ένα σαββατοκύριακο. Αν είστε αμήχανοι και αγχωμένοι το παιδί σας το καταλαβαίνει και το πιο πιθανόν είναι να του το μεταδώσετε, ακόμα και αν προσπαθείτε με τα λόγια σας να κρύψετε τα συναισθήματά σας.
Σίγουρα πιστεύετε πως εσείς γνωρίζετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του παιδιού σας καλύτερα από τον καθένα, και αυτό είναι αλήθεια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι αφήνετε το παιδί σας σε έμπειρα και εκπαιδευμένα άτομα, που ξέρουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά και να τα φροντίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
TIP: Αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια δραστηριότητα που ίσως κάνει τον αποχωρισμό σας λίγο πιο εύκολο.
Πάρτε χαρτί, χρώματα και ψαλίδι. Κόψτε το χαρτί σε σχήμα καρδιάς, και χρωματίστε την.
Φτιάξτε ο καθένας την δική του καρδιά την οποία θα την ανταλλάζετε τη στιγμή του αποχωρισμού. Έτσι, θα έχει ο ένας μαζί του την καρδιά του άλλου, μέχρι την ώρα που θα ξαναβρεθείτε!
Πολυ καλη ιδεα με την καρδουλα