5 Λανθασμένοι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους:
Οι μερες που διανύουμε είναι δύσκολες, για κάποιους περισσότερο, για άλλους λιγότερο. Ο καθένας παλεύει καθημερινά για τους δικούς του αγώνες, γεγονός που δημιουργεί έντονα το συναισθημα του άγχους. Οι συμβουλές από τους γύρω σας είναι πολλές, ωστόσο διερωτηθηκατε ποτε εάν συμβάλλουν πραγματικά στην μείωση και την καταπολέμιση του άγχους;
Πιο κάτω θα βρείτε τους 5 πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, που στην πραγματικότητα φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμιτά αποτελέσματα.
• Αποφευγετε το άγχος
Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε πλέον την πολυτέλεια να σταματήσουμε την όποιαδήποτε δυσφορία ή ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, με τα πρώτα σημάδια πονοκεφάλου ή οποιουδήποτε σωματικού πόνου, παίρνουμε ένα παυσίπονο, τρώμε, πίνουμε, καπνίζουμε, αναπτύσσουμε συνήθειες όπως το να δαγκώνουμε τα νύχια ή να τραβάμε τα μαλλιά μας, προμηθευόμαστε ένα ηρεμιστικό / υπνωτικό κλπ..
Κάποιες φορές, ο τρόπος αυτός ίσως να είναι πράγματι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του άγχους και της δυσφορίας, κάποιες άλλες φορές όμως, το μόνο που πετυγχαίνουμε είναι να κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας, αφού ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους είναι η εξάσκηση της συναισθηματικής ανοχής. Όταν μαθαίνουμε να παρατηρούμε και να δεχόμαστε ένα συναίσθημα με συμπόνια, χωρίς να ασκούμε κριτική, τότε είναι πιο πιθανόν να αντιδράσουμε κατάλληλα, να το ελέγξουμε εμέις και όχι να μας ελέγξει και να μας καταβάλει αυτό. Χρειάζεται να κατανοησουμε ότι το συναισθημα αυτό είναι ένα φυσιολογικο συναίσθημα που νιωθουμε εάν ασκείτε πίεση στον εαυτο μας, φτάνει να είναι σε ένα επιπεδο όπου δεν επηρεάζει την καθημερινότητα μας.
• Οργανώνετε την ζωή σας με τρόπο που δεν σας ταιριάζει/εκφραζει.
Όπως η κατάθλιψη, έτσι και το άγχος μπορεί να «ψεύδεται». Για παράδειγμα, η φωνή που υπάρχει μέσα σας και σας λέει πως «αν αποφύγεις αυτή την κοινωνική συγκέντρωση θα αποφύγεις και το άγχος» ή «μην το προσπαθήσεις γιατί υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις και θα βγεις χαμένος» μπορεί να σας εξαπατήσει.
Εάν ακολουθησουμε αυτή την φωνή και ακούσουμε το άγχος μας, θα καταλήξουμε να χάνουμε συνεχώς ευκαιρίες, να απομονωνόμαστε και να αποφεύγουμε καταστάσεις που πιστεύουμε ότι μπορεί να μας προκαλέσουν στρες και άγχος. Για παράδειγμα, τα ταξίδια με το αεροπλάνο είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία άγχους. Όσο όμως αποφεύγευται, τόσο δυσκολότερο και «τρομακτικό» γίνεται.
Αντίθετα, η έκθεση του εαυτού μας σε όσα μας προκαλούν άγχος και φόβο είναι ένας τρόπος με τον οποίο εξικιωνόμαστε, κάνουμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις ευκολότερες και σταματούν σιγά σιγά να αποτελούν εμπόδιο με αποτέλεσμα να μας περιορίζουν.
• Θυμώνετε με τον εαυτό σας
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυμώνετε με τον εαυτό σας για τις στιγμές αυτές που νιώθετε άγχος. Ούτε είναι βοηθητικό να ντρέπεστε γιαυτό, ή να φοβάστε, ή να πιέζεστε για να το ελέγξετε. Το μόνο που πετυγχένετε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
Όταν κάποιος αγχώνετε, δεν σημαίνει ότι έιναι αδύναμος! Όπως θα έπρεπε να κάνετε με όλα τα συναισθήματα σας, αφήστε τον εαυτό σας να το βιώσει. Παρατηρείστε τις σκέψεις και το σώμα σας, πως λειτουργέιτε σε καταστάσεις άγχους, συζητήστε το, ζητήστε βοήθεια και εξασκηθείτε σε κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης του. Θυμίστε στον εαυτό σας πως, όπως και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα είναι παροδικά, έτσι και το άγχος, έρχεται και φεύγει.
• Κάνετε διαγνώσεις
Βγάζουμε πολύ έυκολα διαγνώσεις και βάζουμε ταμπέλες στον εαυτό μας για οτιδήποτε δεν είναι ευχάριστο ή δεν μοιάζει με αυτό που μας πλασάρουν!
Μέσα από τα «πρότυπα» ομορφιάς, μόδας και υγείας που προβάλλονται στις μέρες μας, κερδίζονται τεράστια ποσά χρημάτων από όλες αυτές τις εταιρίες που προσπαθούν να σας πείσουν πως κάτι σας συμβαίνει όταν δεν είστε μόνιμα ευτυχισμένοι ή όταν η διαθεσή σας δεν βρίσκετε πάντα στα ύψη.
Παρατηρείστε και δώστε σημασία σε όσα συμβαίνουν γύρω σας! Πολλές φορές κάποια αρνητικά συναισθήματα είναι αναμενώμενα και απολύτως δικαιολογιμένα σύμφωνα με τα γεγονότα και δεν συνδέονται απαραίτητα με ψυχοπαθολογία ούτως ώστε να χρειάζεστε άμεσα αγωγή.
• Φοβάστε
Έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα να τρομάζετε ενώ σκέφτεστε την επόμενη φορά που πρόκειτε να βιώσετε άγχος; Τι θα συμβεί αν αγχωθείτε τόσο πολύ και έχετε επισόδειο κρίσης πανικού; Και έπειτα τι θα συμβεί εαν οι γύρω σας το αντιληφθούν; Πως θα το αντιμετωπίσετε; Οι ερωτήσεις θα σας βομβαρδίζουν ανελιπώς…
Είναι πολλά όμως τα προβλήματα που γεννιούνται μέσα από αυτό τον τρόπο σκέψης.
Για παράδειγμα, χάνετε την ευκαιρία να επικεντρώνεστε και να απολαμβάνετε τις όμορφες στιγμές του παρόντος αφού η προσοχή σας είναι στραμμένη στος άγχος που ίσως και αν βιώσετε σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Επίσης, μέσα από αυτό τον τρόπο σκέψης, στρέφεστε περισσότερο στο σημείο 2 (Οργανώνετε την ζωή σας με τρόπο που δεν σας ταιριάζει/εκφραζει) με αποτέλεσμα να αποτρέπετε τον εαυτό σας από το να μάθει να χειρίζεται και να ανέχεται τέτοιου είδους καταστάσεις.
Είναι γεγονός πως δεν μπορείτε να προβέψετε, να ελέγξετε ή να επιλέξετε όσα θα έρθουν στη ζωή σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην τα αφήνετε να γίνονται εμπόδιο και να σας κρατούν πίσω από όλα αυτά που θα επιθυμούσατε να κάνετε.
Θυμήστε το αυτό στον εαυτό σας κάθε φορά που τρομοκρατηστε με τις πιο πάνω δυσλειτουργικές και διαστρεβλομένες σκέψεις. Δώστε στον εαυτο σας την ευκαιρία να παρατηρήσει και να ζήσει κάθε στιγμή και να βιώσει κάθε είδους συναίσθημα, είτε θετικό είτε αρνητικό αφού είναι ο μόνος τρόπος για να μάθει τελικά να τα χειρίζεται, και όχι να τον χειρίζονται!

Ραφαέλλα Πισσίδου – Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος