Επίσκεψη στον ψυχολόγο
Η σκέψη και μόνο του να πάρει κάποιος το τηλέφωνο για να κλείσει ραντεβού στον ψυχολόγο είναι πολύ δύσκολη, πόσο μάλλον να κάνει την σκέψη πράξη.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι αυτοί που κρατούν κάποιον μακριά από το να επισκεφτεί ψυχολόγο;
Η πεποίθηση ότι «μπορώ και μόνος μου» είναι συχνά ένας από τους λόγους που κρατούν κάποιον μακριά από το γραφείο του ψυχολόγου. Μια πεποίθηση εντελώς λανθασμένη σε πολλές περιπτώσεις εφόσον αρκετά άτομα δεν έχουν την κινητήρια δύναμη για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που τους φέρνει η ζωή.
Οι εμπειρίες και τα βιώματα του κάθε ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με κάποιες δυσκολίες στη ζωή του, θα έπρεπε να του διδάσκουν πως η επιμονή και επανάληψη ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και πράξης μας φέρνουν στα ίδια αποτελέσματα ξανά και ξανά. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή και αντικατάσταση των επίμονων δυσλειτουργικών τρόπων σκέψης, και αντίστοιχα πράξης, έτσι ώστε να έχουμε τις αλλαγές που ψάχνουμε στη ζωή μας.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο ψυχολόγος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη και θα πάρει αποφάσεις στην θέση του θεραπευόμενου. Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος είναι αυτός που θα αναδείξει τις διαφορετικές προοπτικές του προβλήματος και θα δώσει φως στις πτυχές και στα σημεία που μέχρι τώρα ήταν στο σκοτάδι χωρίς να θεωρούνται σημαντικά. Ο ψυχολόγος θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει τα αποθέματά του και βασιζόμενος σε αυτά να βρει εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μελλοντικά θα μπορεί να αντιμετωπίζει πιθανές δυσκολίες που θα του παρουσιαστούν, να κρατά από αυτές τα μαθήματα που του διδάσκουν και να τα αξιοποιεί για μια καλύτερη στάση ζωής.
Οι ανασταλτικοί όμως παράγοντες, δυστυχώς, δεν περιορίζονται εδώ.
Παρόλο που είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με σοβαρά προβλήματα, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί ταμπού για κάποια άτομα. Η αγωνία να μην χαρακτηριστούν από κάποιους «τρελοί» και «προβληματικοί» νικά την επιθυμία τους να αποταθούν σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.
Αντιθέτως, τα επίθετα «δυνατοί» και «αποφασιστικοί» θα ήταν πολύ πιο εύστοχοι χαρακτηρισμοί για τα άτομα αυτά που παλεύουν με τους φόβους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και φροντίζουν για την ψυχική τους υγεία.
Τέλος, ο φόβος για αλλαγή, μετά από όσα πρόκειται να συνειδητοποιήσει ο θεραπευόμενος, και ο φόβος να εμπιστευτεί και να μιλήσει ανοιχτά σε έναν άγνωστο, μπαίνουν επίσης εμπόδιο στο να πάρει την απόφαση να επισκεφτεί τον ψυχολόγο.
Από την άλλη μεριά υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που επισκέπτονται τον ψυχολόγο με ευκολία αφού πιστεύουν ότι μπορούν να εκφράσουν καταστάσεις και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους με ένα τρίτο αντικειμενικό άτομο παρά σε έναν γνωστό τους. Παράλληλα σκέπτονται ότι υπάρχει το δεοντολογικό απόρρητο έτσι υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια και δεν πρόκειται να βγει τίποτα παρά έξω. Επιπλέον αρχίζουν ψυχοθεραπεία χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο «πρόβλημα» αλλά το κάνουν για την δική τους αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη.
Ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή;
Κάποια γεγονότα είναι καθοριστικά στη ζωή του ανθρώπου και συχνά τον πιάνουν απροετοίμαστο μη ξέροντας να τα αντιμετωπίσει, όπως ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός, ο θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου, ή μια απόλυση. Στις περιπτώσεις αυτές πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν στην άκρη τις πιο πάνω φοβίες και αρνητικές πεποιθήσεις και φτάνουν τελικά στο γραφείο του ψυχολόγου. Σημαντικό είναι να τονισθεί ότι δεν χρειάζεται το άτομο «να φτάσει στο χείλος του γκρεμού» για να ζητήσει βοήθεια. Καλό θα ήταν να επισκεφτεί τον ψυχολόγο από τα πρώτα εμφανές σημάδια του προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο να παρατηρεί την καθημερινότητά του σε διάφορα επίπεδα. Τις σχέσεις του δηλαδή, σε οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον, τα συναισθήματα του, την εικόνα για τον εαυτό του και τους γύρω του, τον τρόπο έκφρασης των συναισθηματιών του, τις δυσκολίες και τον τρόπο αντιμετώπισης τους, τον τρόπο λήψης αποφάσεων, την υλοποίηση στόχων κ.α.
Η απάντηση στην ερώτηση «είστε ικανοποιημένοι με τους πιο πάνω τομείς στη ζωή σας;» μπορεί να υποδείξει κατά πόσο είναι ή όχι χρήσιμη η ψυχοθεραπεία για έναν άνθρωπο.
Αν η απάντηση λοιπόν είναι «όχι», τότε η κατάλληλη στιγμή είναι «τώρα».
Ραφαέλλα Πισσίδου – Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Source: kepsy.gr
Recent Comments